Als trouwe lezer van onze nieuwsbrief en nieuwsberichten hebben jullie onze opdrachten voor de Hogeschool Rotterdam vaker voorbij zien komen. Recent zelfs nog met een Koninklijk tintje.
Voor een nieuw project voor de Hogeschool Rotterdam hebben wij de ideeën en basiselementen aangeleverd gekregen van Joke Koenders, projectadviseur Vastgoed & Huisvesting en ontwerper Ruimtelijke Vormgeving bij de Hogeschool Rotterdam. Onze DTP afdeling heeft alles uitgewerkt naar werkbare bestanden.
De wanden zijn geheel voorzien van naadloze wandbekleding, de “3D” elementen zijn van FC beprint alu sandwichpaneel, gefreesd in contour. Gemonteerd op wand-frames om afstand te creëren ten opzichte van de wand zodat er een mooi 3D effect ontstaat.
De deuren zijn van zelfklevend vinyl met mat laminaat. Het materiaal en de wijze van montage zijn in samenwerking met de opdrachtgever uitgezocht. Een zwaarwegend argument bij deze keuze was dat het praktisch en zogenoemd hufterproof moest zijn.
Lees hieronder mee in de gedachtegang en uitleg van Joke Koenders en haar ontwerpen.
Historie
De bouwstijl van het voormalig Unileverpand is zakelijk expressionistisch. Het expressionisme (van Latijn: expressio, “het uitdrukken”, namelijk van gevoelens) is een stroming in de Europese kunst en de literatuur uit de vroege twintigste eeuw (1905 tot 1940) die draait om het uiten van emoties.
In het expressionisme probeert de kunstenaar zijn of haar gevoelens of ervaringen voor de waarnemer uit te drukken door een bepaalde vervorming van de werkelijkheid.
In het expressionisme vervaagt de band met de werkelijkheid, soms valt die zelfs helemaal weg. Hierdoor krijgen eerder niet voorstelbare, nieuwe vormen hun kans. Het expressionisme kent geen wetten. De twee voornaamste uitgangspunten zijn dan ook: ‘er zijn geen wetten’ en ‘wetten mogen door niemand worden opgelegd.’
Details Museum park
Aan bovenzijde van de stroken van de markante toren zie je drie expressionistische beelden van de beeldhouwer John Rädecker in gele zandsteen met als titel ‘Arbeid, Vervoer, Wetenschap’. De vleugels zijn voorzien van een betonskelet.
Het trappenhuis is cilindrisch en wordt van daglicht voorzien door gebrandschilderde glas-in-loodramen, met de gracieus slingerende bronzen trapleuningen. De indrukwekkende vide lamp met glazenbollen.
Het thema
Thema’s voor de designs zijn: verbinding, bewegen, de wereld is in beweging, de Hogeschool Rotterdam, onderwijs, taal en woorden.
Het gezicht wordt gevormd door woorden en is verdeeld in twee helften met daartussen de collegezaal.De gespiegelde tekst is moeilijk te lezen, omdat niet alleen de zin (en leesrichting) maar ook de lettervormen zijn omgeklapt. Dit is een mooi aandachtpunt om bij stil te gaan staan en te lezen.
De deuren naar de collegezaal worden omringd door een boek. De Hogeschool is een deur naar kennis. Het glas in lood refereert aan het glas in lood in de laagbouw. De lucht en het gras vormen samen de horizon, die staat voor het verbreden van je horizon door te studeren.
De figuren staan symbool voor de dialoog die we met elkaar moeten voeren.
De gouden appel, uit de Griekse mythologie betekent twist appel en staat symbool voor meningsverschillen.
Uitdagingen met elkaar aangaan. De twee figuren staan voor een soms pittige discussie, die we met elkaar moeten voeren, leerprocessen. De ogen staan hierbij centraal, net als de wereldbol.
Collegezaal
Hier staan de figuren voor verbinding, gedachtewisseling, reikend naar de wereld, onze planeet , daar moeten we zuinig op zijn.
Comments are closed.